Hur viktigt är dynamiskt kontrastförhållande?

August 12

Hur viktigt är dynamiskt kontrastförhållande?


Dynamisk kontrast är ett mått på luminans, eller ljusstyrka, den ljusaste skuggan av vita jämfört med den mörkaste skuggan av svart visas på en datorskärm eller TV-skärmen. Men är dynamiskt kontrastförhållande en jämförelse mellan vita och svarta nivåer från två olika bilder på två olika tillfällen. Som sådan, är det mindre viktigt än "statiska" eller "nativ" kontrastförhållande, som mäter nivåerna samtidigt.

Mått

Dynamisk kontrast system fungerar genom att bestämma den genomsnittliga ljusstyrkan i en scen och justera bakgrundsbelysningen - ljuskällan bakom skärmen - för att matcha. Med andra ord, under mörka scener, är bakgrundsbelysningen slås ned. Under ljusa scener, är bakgrundsbelysningen slås upp. Vid mätning dynamisk kontrast, tillverkare spela typiskt vitnivån när bakgrundsbelysningen är full intensitet och den svarta när bakgrundsbelysningen är praktiskt taget bort.

normal visning

Mätning dynamiskt kontrastförhållande snarare än statiska eller äkta kontrastförhållande gör tillverkarna att citera siffror mellan 5000: 1 och 10000: 1 jämfört med siffror på cirka 1000: 1. Men medan statisk eller äkta kontrastförhållande är ett mått på vita och svarta nivåer visas samtidigt, med samma bakgrundsbelysningen är dynamiskt kontrastförhållande ett mått på vita och svarta nivåer över tiden. Helt vita eller helt svarta scener sällan, om någonsin, förekommer under normal visning. Som ett resultat, inte dynamisk kontrast inte beskriva vad du ser på skärmen vid en given tidpunkt, om någonsin.

överväganden

Den enda gången som du kommer att se något som närmar sig den dynamiska kontrastförhållandet som citeras av en datorskärm eller TV-monitor är under eftertexterna av en film, när ljus vit text visas på en mörk svart bakgrund. Kom också ihåg att när kontrastförhållande stiger över 1000: 1 eller så, några ytterligare ökningar i ljusstyrka gör mycket liten skillnad för bildkvalitet. Tillverkarna använder enorma dynamiska kontrastsiffror som ett marknadsföringsknep. Medan en TV med hög kontrast dynamiskt förhållande kan se bättre än en liknande TV utan dynamiskt kontrastförhållande kretsar, är dynamiskt kontrastförhållande aldrig lika viktigt som äkta kontrastförhållande.

begränsningar

Problem med dynamiska förhållandesystem innefattar mycket märkbara förändringar i bakgrundsbelysningen, eller skift som är så subtila att de inte kan hålla jämna steg med förändrade scener. I endera fallet är den totala effekten orealistiskt och gör tittarupplevelsen mer skada än nytta. Dessutom en bild som visas med hjälp av dynamisk kontrastförhållande funktioner kan vara mer tilltalande för tittarna, men eftersom dynamiskt kontrastförhållande funktioner förvränga så kallade tonen svar, eller gamma, egenskaper hos en display, bilden kan inte vara en trogen återgivning av bilddata.