Hur fungerar Bluetooth använda ljudvågor?

February 11

Hur fungerar Bluetooth använda ljudvågor?


Ett svenskt företag utvecklat Bluetooth-teknik i mitten av 1990-talet som ett verktyg för att länka elektroniska produkter trådlöst. Bluetooth gör anslutningar med radiovågor och sänder telefonsamtal eller strömmande ljud som digitala data, som översätter tillbaka till ljudvågor i den mottagande enheten. Namnet kommer från en dansk kung som förenade Skandinavien, precis som Bluetooth ger elektroniska apparater tillsammans.

base~~POS=TRUNC

Base är hårdvaran som gör att Bluetooth-enheter för att skicka och översätta ljudvågor. Base vänder röstdata eller musik i digital form, sedan Bluetooth använder sin radio komponent för att skicka data. När radiosignalen träffar den mottagande enheten, omvandlar basband radiosignalen tillbaka till digital form, sedan bearbetar de digitala data för att förvandla det tillbaka till ljudvågor. Att överföra ljud, apparater behöver både en fysisk länk via Bluetooth radiokanaler och en logisk länk för att styra dataöverföringen.

profiler

Bluetooth-profiler definiera de sätt på vilka Bluetooth-aktiverade enheter kan använda ljudvågor. En enhet programmerad med Hands-Free Profile låter dig ringa röstsamtal utan att hålla telefonen, Audio / Visual Remote Control Profile gör att din Bluetooth fjärrkontrollen för att ställa in ljudnivåer i din stereo eller hemmabiosystem. En Bluetooth måste ha rätt profil för en speciell användning. Strömma musik över hörlurarna kräver AD2P profil, till exempel.

handsfree

Hands-Free Profile låter Bluetooth överföra ljudet från en "ljud gateway" - vanligtvis en mobiltelefon - till en annan enhet, till exempel en mottagare installerad i bilen eller i ett Bluetooth-headset. När någon ringer din mobiltelefon, översätter sin telefon rösten till digitala datapaket och sänder data via radio. När telefonen fungerar som en ljudgateway, dirigerar den inkommande signalen till mottagaren, som översätter signalen tillbaka till ljudvågor.

AD2P

Bluetooth-aktiverade enheter med AD2P - Advanced Audio Distribution Profile - ". Ljud sink" streama musik mellan en ljudkälla och en mottagare eller Källenheten förvandlar musiken till digitala data, kodar den till ett lämpligt format och överför den via det trådlösa Bluetooth-anslutning till mottagaren. Den mottagande enheten avkodar meddelandet och översätter digitala data i musikens ljudvågor. Kvaliteten på ljudet och latens - tidsfördröjningen som induceras genom att översätta och kodning av data - varierar med utrustningen.