Hur förklara kontrastförhållande på en LCD-TV

July 23

Hur förklara kontrastförhållande på en LCD-TV


HDTV-tekniken har medfört en dramatisk förbättring i bildkvalitet TV-tittare njuta. Gapet mellan biografer och hemmabiocentra har minskat, tack vare storbilds-HDTV och 3D LCD-paneler finns på de flesta elektronikaffärer. Förklara specifikationerna för en viss LCD-TV kan vara en utmaning. Tekniken är komplicerad och funktionerna kan vara många. En funktion tippad som en sann indikator på bildkvaliteten är kontrastförhållandet video av en LCD-skärm. Att förstå denna specifikation kan gå en lång väg att hjälpa till att förklara den här funktionen för att någon mindre informerade.

Instruktioner

1 Diskutera kontrastförhållande som förmågan hos en LCD-panel för att producera en rad olika färger - från de ljusaste vita till de mörkaste svarta.

2 Förklara att värdet som visas är uttryckt som en matematisk förhållande, såsom 500: 1 (500 till 1). Vad det matematiskt uttryck säger om bildkvaliteten är: Den ljusaste färgen LCD-panelen kan producera är 500 gånger starkare än den mörkaste färgen. Förklara att ju högre förhållandet är, desto bättre TV: n är på att producera bilder som de faktiskt visas för det mänskliga ögat.

3 Berätta hur det mänskliga ögat tros kunna skilja kontrastförhållande på upp till (beroende på individens syn) ca 1000: 1, så kontrastförhållanden annonseras av tv ovanför detta intervall kan inte uppfattas av det mänskliga ögat.

4 Be personen att beakta effekten av låga kontrastförhållanden genom att använda den utskrivna sidan som ett exempel. Om området i ljusstyrka mellan den tryckta texten och papper var 2: 1, skulle papperet vara hälften så ljus (eller mörka) eftersom texten skrivs ut på det. Utseendet skulle vara att mörkgrå tryck på något ljusare grått papper. Texten skulle vara svårt att läsa som ett resultat och se "tvättas ut." Å andra sidan, om papperet var 100 gånger starkare än papperet (ett kontrastförhållande på 100: 1) den mörka svart text verkar skarp och lättläst mot den ljusa vitt papper.

5 Diskutera skillnaden mellan två typer av kontrastförhållande specifikationer: statisk kontrastförhållande (SCR) och dynamisk kontrast (DCR). Där en statisk kontrastförhållande beskriver uppgiften att visa ett sortiment av ljusstyrka på skärmen på samma gång, hänvisar dynamisk kontrast till ett område av ljusstyrkan visas över en tidsperiod. Den dynamiska kontrastförhållandet utesluter behovet av LCD-skärmen för att producera en ljusområde inom samma bild på samma gång, och så är ofta mycket högre än den statiska kontrastförhållande.

6 Påpeka att jämföra specifikationer mellan två LCD-tv bör använda samma typ av kontrastförhållande mätning. Med andra ord, jämföra statiska till statisk kontrastförhållanden, inte statisk till dynamisk.