Nackdelar med CVT-växellåda

September 22

Nackdelar med CVT-växellåda


En CVT eller kontinuerligt variabel transmission, använder en remskiva och bandsystem för att åstadkomma ett obegränsat intervall av utväxlingsförhållanden när man kör bil. Även om detta system ger teoretiskt bättre bränsleekonomi än en traditionell automatlåda, det finns vissa nackdelar.

trög svar

Även om en CVT-växellåda erbjuder ett obegränsat utbud av utväxlingsförhållanden kan transmissionen vara mycket långsam att svara på gaspådrag ingång. Eftersom remmarna i transmissionen anpassa sig till spjäll ingång, kan du märka fordonets varvtal ökar snabbare än bilen accelererar.

Inte servas av användaren

Vissa CVT transmissioner har inte ens möjligt för användaren att kontrollera vätskenivån. Det innebär att även regelbundna kontroller av transmissionen är en återförsäljare skyddad procedur.

långsammare acceleration

En CVT-växellåda stjäl mer effekt från en motor än en traditionell automatisk eller manuell växellåda. Medan en CVT är bränslesnål, kommer det att ta tid att anpassa sig till den långsammare acceleration.

högre kostnader

En CVT-växellåda medför en högre kostnad än en manuell eller traditionell automatlåda. Även ökade kostnader för en CVT är inte så betydande, långsiktiga tillförlitligheten hos CVT transmissioner har ännu inte fastställts.

expert Insight

CVT transmissioner erbjuder god bränsleekonomi, men det kan ta lite tid att vänja sig vid kördynamik. Om överväger ett fordon med en CVT, vara noga med att utföra en grundlig provkörning. Också vara noga med att kontrollera om tillverkaren har en traditionell automatlåda i önskad bil.