Skillnader mellan optisk zoom Vs. Digital zoom på en kamera

August 23

Skillnader mellan optisk zoom Vs. Digital zoom på en kamera


Digital kameratillverkare annonsera både optisk och digital zoomkapacitet på sina kameror. Optisk zoom använder kamerans objektiv för att zooma in på en bild, medan digital zoom fungerar genom att förstora bilden. Även digital zoom har sina fördelar, är optisk zoom överlägsen eftersom den behåller bildkvaliteten.

zoom Technology

Optiska zoom på digitala kameror använder linser för att förstora en bild innan en bild tas. Detta liknar hur du kan använda kikare för att tydligt se ett föremål på långt håll. I motsats, digital zoom fungerar genom att beskära och förstora bilden som du tar. Istället för att använda digital zoom, kan du använda fotoredigeringsprogram för att förstora bilden efter att ha tagit det och uppnå samma resultat.

Kvalitet

Eftersom optiska zoom använder linser för att förstora objektet är kvaliteten på fotografiet påverkas inte. Men digital zoom försämra bildkvaliteten. Eftersom bilden förstoras måste kamerans mjukvara gör antaganden om den visuella data som utgör fotografiet. Samma effekt uppstår när du använder ett datorprogram för att förstora en bild.

användningar

På grund av sin överlägsna bildkvalitet, är optisk zoom alltid det bästa valet. Men när optisk zoom är inte tillräckligt, kan digital zoom gör det lättare för dig att se föremål för ett fotografi på kamerans liten skärm. Det är viktigt att notera när kameran har börjat använda digital zoom så att du kan bestämma om förlusten av bildkvaliteten är acceptabel. Många kameror har en indikator på kamerans skärm för detta ändamål.

Kosta

Kameror med optiska zoom är dyrare än kameror med enbart digital zoom. På samma sätt, digitalkameror med kraftfulla optiska zoom såsom 5X eller 10X kosta mer än digitalkameror med endast 3X optisk zoom och en digital zoomfunktion. Eftersom endast optisk zoom ger den högsta bildkvalitet, bör annonseras kombinerad zoom kameror med både optisk och digital zoom inte jämföras med den optiska zoomen på en annan kamera.