Vad är ett bra kontrastförhållande på en LCD-TV?

November 6

Kontrastförhållande har nämnts av LCD-tillverkare som en funktion att bestämma skärmkvalitet. Sanningen är långt ifrån detta - kontrastförhållande är kontroversiella, och som LCD-statistik som svarstid, fortsatt mycket individuell och subjektiv.

Beräkning

Kontrastförhållande innebär skillnaden mellan de ljusaste och mörkaste värden en skärm kan visa. det format som används av de flesta tillverkare Därför är "XXXXX: 1", 1 är den enda mörkaste punkten på skärmen, och större tal som representerar "enheter" i ljusstyrka. Denna formel har vunnit popularitet sedan mainstream införandet av LCD-skärmar, medan under röret eran var det mindre kända.

Betydelse

Det är där kontroversen börjar - tillverkare hävdar ju högre kontrastförhållande, desto skarpare och klarare bild visas. Logiken är enkel: en skärm som kan bättre ljus / mörk definition är också möjlighet att göra bättre rättvisa åt bilder som visas på den. Emellertid har inget av detta har fastställts med någon trovärdighet när detta skrivs.

överväganden

Precis som svarstid, det finns mer än ett sätt att räkna kontrastförhållande, men Video Electronics Standards Association metod verkar vara den mest populära. Detta innebär att siffrorna som visas av tillverkare inte motsvara en gemensam standard, vilket gör dem mest värdelösa.

Dessutom är det mänskliga ögat bara bekväm med så mycket ljus innan skador. Vissa skärmar hävdar kontrastförhållanden så höga, om sant att de skulle bränna en persons näthinna. Dito för mörker - våra ögon helt enkelt inte kan se skillnad bortom en viss punkt.

Statisk och dynamisk

Vissa tillverkare trick konsumenter genom att mäta skillnaden mellan extrema ljusstyrka och extrema mörker vid olika tider och grundar sig på helt separat bild sources.This kontrastförhållande baseras på de absoluta maximum uppnås genom skärmen, men inte på en gång och inte som en del av en bild --making den dynamiska förhållandet mycket lura, eftersom det inte existerar i faktisk användning.

Statiska kontrastförhållande är mer ärlig, rapporterar skillnaden mellan ljusa och mörka fläckar i samma bild samtidigt.

effekter

Oavsett vad tillverkarna hävdar, har kontrastförhållande ingen inverkan på färgkvalitet, upplösning, svarstid eller någon annan aspekt av en LCD verksamhet. Den enda anledningen att ens överväga kontrastförhållande är mörka områden i en bild. Om kontrastförhållandet är lågt, kommer det allmänna intrycket av skärmen vara att det är för mörkt och skumma, vilket gör det svårt att urskilja detaljer.

Så vad är ett bra antal?

Baserat på allt som sägs i den här artikeln, det finns ingen enda nummer att komma ihåg. Men av erfarenhet med äldre LCD-skärmar, något under 500: 1 är för mörk och inte trevlig att titta på, medan 800: 1 eller högre intervallet är bra. Skärmar hävdar 20.000: 1 och en sådan bör inte tas på allvar, eftersom dessa siffror inte utgör något konsumentens öga kan även urskilja.

Sanningen testet

Alla skärmar görs efter 2006 eller så kan lita på att ha tillräcklig kontrast, som alla använder i huvudsak samma teknik. Detta innebär att kontrasten är i hög grad omtvistad och kan skrivas av som marknadsföring fluff. Det enda sättet att få ett intryck av en skärm är att testa det personligen. Fiol med bildinställningar, titta på video från olika källor och göra det under åtminstone ett par minuter, för att låta dina ögon för att justera.

Ta inte kontrastförhållande nummer till nominellt värde. De är långt ifrån så auktoritativ som siffrorna för upplösning och har mycket litet praktiskt värde.