Lasrar används i teknik

March 26

Lasrar används i teknik


Medan vissa kanske tänker på lasrar som verktyg i framtiden, många moderna industrier och vetenskapsmän redan använder dem i en mängd olika tekniska tillämpningar. Enligt National Aeronautics and Space Administration (NASA), en laser, vilket står för ljusförstärkning genom stimulerad emission av strålning, är en obruten, monokromatisk stråle av ljus som färdas vid en enda våglängd i en enda riktning. Om du vill veta mer om lasrar som används inom teknik, överväga följande exempel.

Helium-neonlasrar

Enligt Georgia State University, är helium-neonlaser det billigaste och vanligaste sorten av gas laser, de som genererar laserljus genom att sända elektrisk ström genom ett gasmedium. Lasern använder ett rör för att pumpa eller driva heliumatomer, som sedan kolliderar med neon atomer, överföra energi som de gör. Som Georgia State University konstaterar fält lantmätare använder ofta helium-neonlasrar för att beräkna avstånd. De åstadkommer detta genom att skjuta snabba pulser av ljus på reflektorer, och sedan mäta den tid det tar för dem att studsa tillbaka. Du kan också stöta på helium-neonlasrar i snabbköpet och andra butiker, där de är integrerade delar av modern streckkods-skanningsteknik. Lasrarna studsa ljus från roterande speglar, som sedan skickar modifierade strålar tillbaka till scanning maskiner för tolkning. Tillverkarna kan producera helium-neonlasrar i tre olika format: de som producerar grönt ljus, de som producerar infrarött ljus och de som producerar rött ljus.

Koldioxidlaser

Den koldioxidlaser är en annan typ av gas laser, vilken arbetar på ett sätt som liknar en helium-neonlaser. Men i stället för att pumpa helium in i neon, pumpar denna laser kväve till koldioxid. Enligt Georgia State University, kan koldioxidlaser arbeta på flera olika infraröda frekvenser men kan inte producera ljus i det synliga spektrat. Dess huvudsakliga användningsområden är inom industrin, där arbetare, både mänskliga och robot använder sin otroligt höga energi strålar för svetsning och skärning. Till exempel biltillverkare använder datordrivna koldioxidlasrar för svets delarna på det löpande bandet, medan kökstillverkare använder dem för att svetsa rostfritt stål handtag på koppar krukor.

Frielektronlasrar

Frielektronlasrar använda pålagda fält av energi att oscillera lösa elektroner på ett enhetligt sätt. I detta avseende är de mer liknar mikrovågsugn generatorer än vanliga lasrar. Frielektronlasrar kan generera strålning i ett brett spektrum av olika frekvenser, och forskare för närvarande experimenterar med dem för användning vid separation av isotoper, accelererande partiklar, genererar hög upplösning radar och värme plasma för att inducera kärnfusion.