Hur en potentiometer Works

July 8

Hur en potentiometer Works

Definition av en potentiometer

En potentiometer är ett variabelt motstånd vars värde ändras manuellt. Denna elektromekanisk anordning justerar spänningen eller strömflöde i en krets. De "knoppar" på äldre TV, radio och förstärkare är typiskt potentiometrar, som används för att kontrollera sådana parametrar som volym, diskant, bas, ljusstyrka och kontrast. De finns också i dator joystick. Potentiometrar är bland de viktigaste komponenterna inom elektroniken.

Axel typ Potentiometrar

Hur en potentiometer Works


Den vanligaste formen av potentiometer består av en axel med en kontaktarm (kallas en "torkare") som roterar runt en platt halvcirkel med kolmaterial. Kolpartiklarna fram ett motstånd mot elektriska flödet, så ju mer materialet en elektrisk ström måste flyta genom, desto mer reduceras. Den ena änden av kolremsan är ansluten till en krets, och den andra anslutningen är gjord till torkararmen. Den ytterligare torkararmen rör sig bort från den första anslutningen, desto mer motstånd finns mot strömflöde. Vissa potentiometrar har sina anslutningar monteras direkt på kretskort, och vissa är mycket små "trim krukor" som kräver en skruvmejsel för att vrida. Dessa är utformade för att användas av servicetekniker att noggrant justera viss elektronisk utrustning.

Glidtyp Potentiometrar

Hur en potentiometer Works


Snarare än att vara monterad på en rund form med en knopp som roterar på en axel, "glid potentiometrar" låg kolmaterialet ut i en rak linje. Dessa potentiometer kontroller skjuts upp och ner (eller vänster och höger, beroende på hur de är monterade). Slide "krukor" är att föredra på enheter där positionen för kontroll behöver snabbt sett. Tillämpningar inkluderar grafiska equalizers används med stereoanläggningar, volymkontroller på elektronisk musik tangentbord och volym "reglar" på ljudmixning styrelser finns i inspelningsstudior och PA (offentlig adress) utrustning.

reostater

En annan typ av potentiometer utformade för att hantera högre spänningar är ofta kallas en "reostat." Snarare än att använda ett kolmaterial, är en trådlindad cirkulär konfiguration användas för motståndsmaterialet, som kommer i kontakt med torkararmen.