Hur viktigt är kontrastförhållande på TV?

July 5

När man jämför två högdefinitions-tv spec-för-spec, kontrastförhållandet inte den viktigaste siffran att tänka på - om du planerar att titta på TV i fullständigt mörker. En TV kan ha en "200.000 till en" kontrastförhållande, som verkar imponerande, men i slutändan är det inte ett bra sätt att bedöma bildkvaliteten på en TV - eftersom det mänskliga ögat är helt enkelt inte kan se denna nivå kontrast detalj.

Bakgrund

TV-tillverkare främja kontrastförhållande som ett sätt att jämföra skillnaden mellan de mörkaste svarta och vitaste vitt på en TV-skärm. En TV med ett kontrastförhållande på 700-till-1 kan visa en svart färg som är 700 gånger mörkare än dess vitaste vita färgen. I allmänhet kommer den högre en TV: s kontrastförhållande, desto bättre betraktaren att kunna se skillnader mellan färginformation. Anledningen till ett förhållande används är eftersom människor bara kan uppfatta ljusstyrkan i förhållande till andra objekt, enligt en Hewlett Packard papper, "Contrast Ratio - Vad innebär det egentligen" Med andra ord, de mörkaste svarta färger på en TV-skärm ger en referens för betraktaren att avgöra hur vit de vitaste delar av skärmen är, och vice versa.

Vision Begränsningar

Många HDTV på marknaden annonsera vad tyckas löjligt kontrastförhållanden av miljoner till 1 eller högre. Även om dessa siffror är tekniskt korrekt, de är nästan meningslöst ur praktisk synvinkel. En människa kan uppfatta ett kontrastförhållande på omkring 1000 till en vid ett maximum, enligt HP-papper, "Contrast Ratio - Vad innebär det egentligen" När en bild vita färg än 1.000 gånger ljusstyrkan på svartaste området, kommer det mänskliga ögat se alla färger som lika vitt (samma som gäller för svarta färger). Dessutom är dramatisk för det mänskliga ögat skillnaden mellan ett kontrastförhållande på 10-till-1 och 20-till-1, medan skillnaden mellan 20-till-1 och 200-till-1 verkar mer subtila, enligt HP papper.

förhållanden

Dessutom kan kontrastförhållandet eller din uppfattning om det varierar beroende på ljusförhållandena i rummet som håller HDTV. Tillverkarna mäta en TV kontrastförhållande i ett rum med några andra än TV-skärmen själv ljuskällor. När det finns andra källor av ljus i ett rum - som lampor, utanför ljus som kommer genom fönster eller ens en enda ljus - att ljuset reflekteras från TV-skärmen och minskar mängden kontrast som vi kan se.

överväganden

En del av utmaningen med att jämföra kontrastförhållande mellan olika TV-apparater är att det inte finns något standardiserat sätt att mäta det, enligt en januari 2009 CNET artikeln. Olika tillverkare använder olika kriterier för att mäta kontrastförhållanden - oftast utformade för att få det högsta antalet möjliga. Vissa företag, enligt CNET, kommer bara att stänga av TV: n för att mäta dess "svarta" eller kommer att kanalisera alla TV: ns ström i en enda pixel för att mäta dess "vita".