RFID-teknik Förklarat

October 17

Radiofrekvensidentifiering är en metod för att spåra och identifiera objekt med hjälp av radiovågor. RFID liknar streckkoder genom att den gör det möjligt för användaren att koda information och hämta den enkelt med hjälp av en skanner, men tekniken ger några betydande fördelar jämfört med det gamla systemet. Många företag byter från streckkoder till RFID för lagerändamål, och taggarna finner användning i många andra tillämpningar.

Hur det fungerar

RFID innebär användning av små kretsar, vanligtvis inbäddade i klistermärken eller plastbrickor, med en liten antenn bifogas. Oftast innehåller kretsen ett unikt spårningsnummer, även om användarna kan koda annan information i kretsen också. När skannas svarar RFID-brickan med det kodade numret, vilket gör att scannern till korsreferenser som ID med lager databaser eller andra program för att identifiera och spåra varan i fråga.

Aktiv och passiv

Det finns olika typer av RFID-etiketter. Den vanligaste och billigaste att tillverka, är passiva RFID-etiketter. De förlitar sig på radiosignalen av skannern för att driva kretsen och antennen, samt producera en relativt svag signal som skannrar bara kan upptäcka inom ett par meter. Batteri assisterad taggar använder en intern strömkälla för att öka signalen, så skannrar för att plocka upp dem från längre avstånd. Aktiva RFID-taggar innehåller en intern strömkälla stark nog att överföra data via antennen i regelbundna pulser, och fungerar bäst i situationer där konstant övervakning av taggen är nödvändigt.

Fördelar och nackdelar

En stor fördel med RFID över streckkoder är att taggarna innehåller tillräckligt med data för att identifiera objekt unikt, till skillnad från förtryckta streckkoder på förpackningar som helt enkelt identifiera vilken typ av produkt. Dessutom, streckkoder kräver line-of-sight till en läsare, medan radiosignaler som används i RFID kan identifiera taggar i containrar eller bakom hinder. Men ger detta också en tredje part att läsa denna information från ett avstånd, och de kanske kan fånga upp och använda data som är kodade i RFID-taggar för sina egna syften.

andra applikationer

Förutom inventering spårning, har RFID-taggar funnit användning i kreditkort och andra identitetshandlingar. RFID-förstärkt finansiella instrument tillåter användare helt enkelt att vifta sina kort över en läsare att betala en räkning, i stället för att skanna kortet och underteckna ett kvitto. En annan användning av tekniken är i avgiftsbelagda motorvägen system, där användarna kan passera genom tullstationer utan att stanna eftersom systemet registrerar deras RFID-tagg och laddar sitt konto för användning av motorvägen. Forskare använder också ett system för RFID-typ för att märka och spåra utrotningshotade djur i naturen, ge dem information om livsmiljöer och beteende som kan vara ovärderlig för forskning.