Vikten av kontrastförhållande på en LCD-TV

July 9

Vikten av kontrastförhållande på en LCD-TV


Bland de många statistik som TV konsumenterna tout i deras senaste skärmar är TV kontrastförhållande. Med bombardemanget av alla andra nummer som förklarar en TV möjligheter, kan det vara förvirrande att hålla reda på vad som är viktigt. Kontrastförhållande är förvisso viktigt, men dess effekter måste förstås för att göra rätt beslut när TV-shopping.

Vad är kontrastförhållande?

Kontrastförhållandet betecknar skillnaden från den mörkaste delen av bilden till den lättaste delen av bilden. Det är förhållandet mellan svart och vitt. I detta avseende, desto större siffra, desto bättre. En TV med ett högt kontrastförhållande ger dig ett större utbud från svart till vitt och följaktligen mer i detalj i mellan.

Varför är det viktigt?

Kontrastförhållande hjälper våra ögon uppfattar skillnader i ljusstyrka och färg. Den lägsta rekommenderade kontrastförhållande för en vanlig svartvit bild är 2: 1. Det gör att våra ögon att uppfatta svartvitt i stället för bara grått. För färgbilder, ett kontrastförhållande på 5: är nödvändigt en att uppfatta skillnader i färg: 1 eller 7. LCD-TV har oftast ett kontrastförhållande på cirka 60.000: 1. Plasma och lysdioder kan gå upp i miljoner.

Hur man mäter kontrastförhållande

Det finns två vanliga metoder för att beräkna en skärmens kontrastförhållande. Full på / helt av metod mäter ljusstyrkan av en helt vit bild, full på, och en helt svart bild, full av. Detta är den föredragna metoden för tillverkare, eftersom det ger högre siffror, en nyckel till sin marknadsföringsstrategi. ANSI Metoden mäter produktionen av ett svartvitt rutigt mönster, vilket ger en mer realistisk test såsom det liknar de bilder som de flesta konsumenter kommer att titta på.

Bakgrundsbelysning

En TV kontrastförhållande är ytterligare skev genom närvaron av omgivande ljus. Eftersom de flesta konsumenter titta på TV i ett rum lyste av utanför ljus och belysning inomhus, de är aldrig i totalt mörker. Med bara ett levande ljus, kan du bara få 10 procent av TV: ns kontrastförmåga. För att få ut det mesta av din kontrastförhållande, måste du vara i ett rum som är så mörkt som möjligt.

Påverkan på köpbeslut

Kontrastförhållande är en viktig aspekt att en TV övergripande specifikationer, men det bör inte vara den avgörande faktorn. Eftersom tillverkarna använder olika metoder för åtgärd kontrastförhållande och ofta blåsa sina tal, att jämföra kontrastförhållande mellan TV och tillverkare är nästan meningslöst. Medan större betyder bättre, det finns många andra faktorer som avgör skärmens ultimata bildkvalitet.