Hur man kan jämföra en Mono vs. Multichannel Förstärkare

May 23

En monoförstärkare är en enkanalig förstärkare, som spelar upp ljud utan att skilja rikt (vänster mot höger, till exempel). Å andra sidan, en flerkanalsförstärkare, såsom en stereoförstärkare, spelas ljudet tillbaka genom åtminstone två kanaler (vänster och höger, åtminstone). Medan flerkanaliga förstärkare gör producera rikare ljud, kan monoförstärkare vara mycket användbar i vissa applikationer.

Instruktioner

1 Jämför prislappar. Du kommer mycket snabbt se att monoförstärkare är oftast betydligt billigare än de flerkanaliga motsvarigheter. Detta beror på flerkanaliga förstärkare ger vad de flesta människor känner är ett bättre, fylligare ljudkvalitet över hela skalan av frekvenser när lyssnat på på en måttlig nivå.

2 Vänd upp basen när du jämföra ljudet som kommer ut ur en monoförstärkare mot en flerkanalig förstärkare. Du kommer att upptäcka att, när bastonerna dominerar ljud, monoförstärkare producera en ljudkvalitet som verkligen är inte så skiljer sig från en flerkanalig förstärkare. Detta beror på att den inte kan uppfattas begränsningar det mänskliga örat gör det oförmögen att höra toner i det låga basområdet i stereo.

3 Notera impedans nivåer där mono kontra flerkanalsförstärkare kör. Mono AMPS alltid köras på 2 ohm, vilket innebär att de kommer att vara kompatibel med alla högtalarsystem eller subwoofer med en impedans som är en multipel av 2 (även om extra ledningar kommer att krävas för 4- och 6-ohm-system). Multichannel AMPS köra någonstans från 2 ohm och uppåt, och därför måste du kontrollera deras förenlighet med andra komponenter innan du köper.

4 Håll volymen måttlig när du lyssnar noga att jämföra distinkt ljud kvaliteter som respektive förstärkare typ producerar. Ljud förbättringar hörbara i stereo är mycket svårare att höra när musiken blaring än när den spelas på en lägre nivå. Oavsett vad volymen är, är du skyldig att märka att monoförstärkare har en distinkt, dämpat kvalitet sin ljudåtergivning, medan flerkanaliga förstärkare har en ljusare, rikare ljud.

5 Använd en flerkanalig förstärkare om du siktar för surroundljud, eller om du planerar att göra tunga användning av din equalizer för att minimera bastoner när du spelar musik i bilen. En monoförstärkare är helt enkelt inte byggd för surround-applikationer, och högre kvalitet på stereo eller flerkanaligt ljud är ännu tydligare när diskant stiger på equalizern.

6 Välj en monoförstärkare om du kommer att pumpa en massa bas och du har en relativt enkel uppsättning högtalare. Detta kommer att spara lite pengar, eftersom det inte kommer att vara lika dramatisk en nedgång i ljudkvalitet när bastonerna dominerar ljudet.

Tips

  • Eftersom monoförstärkare köras på 2 ohm, kan du ansluta dem till en 4-ohms subwoofer för att få fylligare, rikare ljud. Du behöver bara för att koppla två parallellt. Detta kan hjälpa dig att få bättre ljud ur din mono förstärkare utan sprita ut stora pengar.