Vad är slutar, bländare och lins i en filmkamera?

April 16

Vad är slutar, bländare och lins i en filmkamera?


Slutar, bländare och lins finns tre olika delar av en filmkamera. Slutartid och bländare lita på varandra för att ta in precis rätt mängd ljus för att korrekt exponera en given scen. Ljuset passerar genom en lins, där den fokuseras innan den når filmplanet.

Slutartid

Slutaren styr den tid ljus passerar igenom till filmplanet. Slutaren är gjord av en serie av tunna samverkande metallplåtar. Slutartider anges som heltal, såsom 125, men denna siffra representerar faktiskt slutartid på 1/125 av en sekund. Siffrorna vanligtvis ses på en slutar kortnummer inkluderar en (1 sekund), 2 (1/2 sekund), 4, 8, 15, 30, 60, 125, 250, 500, 1000, 2000. En lång slutartid skapar oskärpa där det finns rörelse, och en kort slutarhastighet fryser rörelse.

Öppning

Aperture styr mängden ljus som passerar in i kameran med ett membran, som vanligtvis finns i linsen. Aperture siffror betecknas som F-stopp. På en 35mm kamera, f-stopp i allmänhet inkluderar f / 2,8, f / 4, f / 5,6, f / 8, f / 11, f / 16, f / 22 och F / 32. Ju högre siffra, desto mindre ljus som passerar genom kameran. Lägre nummer skapar ett grunt skärpedjup, vilket innebär att skärpan i bilden utöver vad som fokuserar på minskas. Större siffror försäkra att mer av bilden förgrund till bakgrund kommer att vara skarp.

Lins

Linsen på en filmkamera innehåller konvexa glas som fokuserar bilden. Linser beskrivs av sin brännvidd, eller deras avstånd från noden av linsen till filmplanet när fokuserat på oändlighet. Linser är beskrivna så länge, normal, eller kort (även kallad vidvinkel). För en 35 mm kamera, mäter en lång lins 58 mm eller högre, som förstorar vad betraktaren ser och skapar en snävare betraktningsvinkel. En normal lins är typiskt 50 mm och approximerar det ögat ser. En kort linsen är 4 mm eller mindre, vilket skapar en bredare betraktningsvinkel.

Slutartid och bländare tillsammans

En ljusmätare i kameran avgör vad rätt slutartid och bländare kombination bör vara för en viss scen. Men det är inte bara en inställning som du måste använda för att göra en bild. Slutartid och bländare arbete omvänt med varandra; när ljuset minskas med en öppning förändring, måste ljuset ökas med slutartiden för att kompensera. I en genomsnittlig ljusförhållanden, när en liten öppning används (stor bländare nummer), måste en lång slutartid tid användas och vice versa.

Linser och Aperture Tillsammans

Långa linser skapar i allmänhet en mer av en kort skärpedjup. En lins 85 mm får endast kunna öppna upp till f / 4 vid dess bredaste. Dessutom kommer skärpedjup av en 85 mm lins vid f / 4 vara mycket mer ytlig än en 28 mm objektiv vid f / 4. Vidvinkelobjektiv öppna upp till bredare öppningar, några så mycket som f / 1. De är ofta kallas "snabba" objektiv eftersom de breda öppningarna möjliggör snabbare slutartider. Breda linser tenderar att generera en större skärpedjup.