Vad gör en bil läckolja?

May 1

Vad gör en bil läckolja?


Läckande olja kan vara en irriterande bil problem, lämnar fula fläckar i ditt garage och uppfart. Det kan också vara ett tecken på problem som kommer att bli värre med tiden om inte behandlas i tid. Däremot kan sådana läckor ofta lösas snabbt om du vet var du ska leta.

Olika typer av olja

En bil kör med två typer av olja: transmissionsolja och motorolja.

Transmissionsolja hjälper till att hålla sändningen, växlar, differential och koppling (om du har en manuell växellåda) fungerar. Den tillhandahåller ett smörjmedel för rörliga delar att ingripa med varandra utan målning och förstöra varandra på grund av friktion.

Motorolja hjälper till att hålla din motor kolvar, vevaxel, och tillhörande delar arbetar. Det håller motordelarna smörjas så att motorn inte överhettas med friktion.

transmissions Läckor

Transmissionsoljeläckage tenderar att inträffa mellan transmissionen och differentialen. Dessa delar skruvas ihop med packningar i mellan dem för att säkerställa täthet och en tätning. Eftersom denna tätning slits eller har en paus, kommer transmissionsoljeläckage. Skillnader i utetemperaturen kommer att förvärra klyftan och olja läcker oftare när bilen är kall än när det är varmt och metalldelar har expanderat.

motor Läckor

Motor läckor händer mycket på samma sätt som transmissions läckor. Motorhuven är en serie av delar bultade till varandra. Mellan dessa motorhuven delar finns packningar, återigen för att upprätthålla en tätning. När dessa packningar misslyckas, kommer motorolja läcka ut. Men till skillnad från transmissionsolja som läcker när fordonet är kall, motoroljeläckage tenderar att hända när motorn är varm. Detta beror på att trycket inuti arbets motorn, som bringar oljan att bli mycket tunn.

Motorolja kan också läcka från slangarna och ledningar som pumpar oljan in i motorn och dränera ut. Detta kan bero på dåliga klämmor eller små avbrott i olje spolning.

Betydelse

Oljeläckage är oftast ett tecken på en bil problem som kommer att bli värre med tiden. Om läckaget beror på en packning misslyckas, kommer oljan så småningom droppa ut. Medan en mindre överföring läcka orsakar bara fläckar, kommer en större läcka sänka transmissionsolja för låg och låta växel delar att mala sig till den grad av misslyckande.

En läcka motorn kommer att tillåta olja att läcka ut på en varm motor. Detta kan orsaka brand. Alternativt, om motorolja läcker ut till vägen, kommer tillräckligt läckage dränera oljenivån i motorn och motorn kan ta upp på grund av bristande smörjning.

Fördelar med felsökning

Att veta vilken olja läcker i en bil kan hjälpa precisera var ett växande problem sker i bilen. Medan vissa reparationer kan bli kostsamt, om en läcka beror på en enkel packning fel du kanske kan få reparationen gjort under garantin om din bil är ganska ny. Huvud packningar transmission och motor bör inte misslyckas inom de första fem åren av att driva en ny bil.

Identifiera och fastställande läckor när de uppstår kan hindra dem från ballongflygning till en allvarlig motor eller växellåda misslyckande.