Hur man använder en kamera Motljusskydd

February 8

Hur man använder en kamera Motljusskydd


Beroende på kameralinsen du köper, det kanske eller kanske inte är utrustade med ett motljusskydd. Om du redan har en huva, kan du bara knäppa eller skruva på änden av linsen för att hålla ut oönskade ljuskällor. Om objektivet inte har en huva, kan du få ett billigt från de flesta kamerabutiker. Huvar arbetar med utbytbara objektiv som på en DSLR, snarare än kompaktkamera. Innan du köper en huva, se till att du väljer en som är avsedd för ditt objektiv och vilka typer av bilder du tar.

Fördelarna med att använda ett motljusskydd

Den främsta fördelen med ett motljusskydd är att det eliminerar ljus som kommer in på en vinkel på linsen, skapa linssignalljus. Om du fotograferar utomhus, till exempel, och solen är direkt ovanför dig, kan ljus från solen orsakar ljusa fläckar av ljus eller ens göra något damm på linsen omedelbart synlig i bilden. Detsamma gäller för nattbilder när gatubelysning kan orsaka linssignalljus. En andra fördel med motljusskyddet är att det minskar risken för att skada ditt objektiv. Om du kommer för nära ett föremål, är det huven som blir stötte inte linsen.

Välja en Hood Style

Motljusskydd har två huvudsakliga stilar. Vissa är enkla och cylindrisk form, och kan blossa utåt för att släppa in mer ljus in i linsen. Dessa används vanligen med teleobjektiv. Andra kåpor är tulpanformade, avsedd för vidvinkelobjektiv. De utskurna delarna på motorhuven släppa in mer ljus i vidvinkelbilder, så att du inte får mörka kanter och hörn i dina bilder. Medan de flesta huvar är gjorda av plast, kan du få gummi, och även metall sådana.

Välja rätt Hood Size

Eftersom motljusskydd passar på slutet av din kameralins, är det viktigt att du väljer rätt storlek huva för ditt objektiv. En huva som kom med ett OS-kameralins, till exempel, inte får plats på en Nikon-objektiv. I de flesta fall kommer produktbeskrivningen för en ny huv berätta vilka linser den är kompatibel med. Om den inte gör det, ser först för dess tillverkare kompatibilitet, då dess diameter i millimeter. Diametern på ditt objektiv kan vara på själva linsen, men oftare du hittar det i linsskyddet, till exempel "52mm."

Använda motljusskyddet

Beroende på motorhuven design, den antingen snäpper på änden av kameralinsen eller skruvarna på. Till skillnad från ett filter, endast en huva behöver en sväng eller två skall fästas. Det är bäst att hålla huven på så mycket som möjligt, eftersom det inte skyddar ditt objektiv från påverkan. Om kameran inte får plats i din kameraväska med huven på, i de flesta fall du kan koppla loss den, vända på det och montera den över linsen igen. Huven tar upp nästan ingen plats på detta sätt och det är där för dig nästa gång du tar ut den igen.