Skillnader i WXGA & SXGA i Projektor

April 19

Stillbildsprojektorer används för att projicera bilder på en skärm för visning, och de gör det med vissa krav på bildkvalitet. Två av dem är WXGA och SXGA. Båda grafiska skärmupplösningar faller under den förlängda Graphics Array standard, eller XGA. De skiljer sig emellertid från varandra genom att WXGA är ett vidare version, medan SXGA är en tätare variant.

Bakgrund

Datortillverkare International Business Machines, eller IBM introducerade XGA 1990 för visning av datorskärmar som används för stationära datorer. WXGA och SXGA är två av de nio standarder klassificeras enligt XGA. WXGA är en akronym för "Wide eXtended Graphics Array", medan SXGA står för "Super eXtended Graphics Array."

Bildförhållande

WXGA är uppkallad efter sin widescreen bildförhållande. Sidförhållandet är bråk förhållandet mellan bredden på projektorns visade bilder jämfört med dess höjd. WXGA-projektorer använder traditionellt en bildförhållandet 16 till 9 - på samma sätt som andra typer av bild visas såsom datorskärmar och LCD-skärm TV-apparater, eller LCD-TV. Bildformatet för SXGA är mycket smalare, vid 4-till-tre.

Bredd och höjd

Sidförhållandet av WXGA och SXGA representerar bredden och höjden på skärmen, som mäts i pixlar. Denna mätning betecknas som projektorns grafiska bildskärmsupplösningen. Typiskt, en projektor använder WXGA standarden har en upplösning på 1366 x 768, vilket innebär att skärmen mäter 1,366 pixlar i bredd och 768 pixlar i höjd. SXGA har en upplösning på 1280 av 1024 pixlar, vilket innebär att det är smalare men högre än WXGA.

Totalt antal pixlar

En projektor med SXGA-standarden använder fler pixlar för dess display än en vidhäftande till WXGA standard. Att ta reda på det totala antalet pixlar som används, måste bredden och höjden multipliceras. Således, WXGA ger nästan 1,1 miljoner pixlar, medan SXGA ger mer än 1,3 miljoner pixlar.