Hur man skjuter i P-läge på en digital SLR-kamera

September 8

Hur man skjuter i P-läge på en digital SLR-kamera


Fotografering i autoläge är enkelt och bekvämt. Du behöver inte oroa dig för inställningar som bländare, slutartid eller brännvidd. Det gör allt för dig. Men du förlorar en viss nivå av kreativ kontroll, särskilt när du använder en digital SLR-kamera. Programläge (P-läge) är i huvudsak en kompromiss. Det automatiserar vissa inställningar när du tar en bild, men kan du ha kreativ kontroll på tre viktiga områden: blixt, ISO-värde och vitbalans.

Instruktioner

1 Sätt kameran i programmeringsläge genom att välja lägesväljaren på "P".

2 Blixten är i din kontroll nu. Det kommer inte att dyka upp och lyser på egen hand, även om scenen är mörk. Det innebär att du måste dyka upp det själv om du tror att du behöver det. Det finns flera argument om när man behöver använda blixt och när inte använda den. En av de populära konventioner är att faktiskt använda en blixt när det aldrig skulle tända automatiskt, liksom utomhusmiljöer, och å andra sidan, inte använda en blixt när det normalt skulle tända automatiskt, liksom i mörka miljöer.

3 Tryck och håll ISO-knappen medan vrida kommandoratten på din digitala systemkamera. Din ISO-värde bör ändras i enlighet med detta på LCD-skärmen. Välj ISO 200 eller lägre för dagligt bruk. Om du inte använder en blixt, kan du välja ISO 800 eller ännu högre, särskilt under mörka scener.

4 Tryck och håll nere vitbalans, medan vrida kommandoratten. Du kommer att hitta olika alternativ på skärmen, som glödlampa, sol, moln, lysrör och mer. Bara välja den som bäst beskriver din inställning.

5 Ta bilden.

Tips

  • Du kan experimentera med ISO-värden för att uppnå den önskade bilden.
  • Du kan experimentera med vitbalansen. Vissa fotografer föredrar "molnet" -inställningen även om det inte grumlig utanför för att få en viss struktur till fotografiet.
  • Att öka ISO-värdet kan ge digitala "brus" i bilden som att förlora skärpa.