Vad är skillnaden mellan högsta och lägsta upplösning?

December 14

Hög och låg upplösning hänvisar till koncentrationen av punkter eller pixlar i en digital display eller tryckta bilder och dokument. Generellt gäller att ju högre upplösning desto mer skarp bild. Eftersom bilden består av små bildpunkter, är storleken på en bild bestäms till stor del av sin resolution. Storleksändra en bild bortom gränsen för sin resolution gör att det är kornig eller vimsig.

human Perception

Hur hjärnan arbetar för att tolka bilderna spelar en roll i skillnaden mellan hög och låg upplösning. Gestalt psykologer förklara att hjärnan uppfattar prickar som är mycket nära varandra som en enda, kontinuerlig bild. Bildskärmar och skrivare utnyttja detta fenomen för att göra bilder.

mätning Upplösning

Upplösningen mäts med antalet pixlar som visas i en tum (ppi) eller med antalet pixlar som utgör en rad. En digital kamera med en upplösning på 4000 pixlar x 3000 pixlar skulle ha en 12-miljoner pixlar sensor och skulle marknadsföras som 12 megapixlar. Storleken på det fotografi som bestämmer ppi. En 20-tums bildskärm med en upplösning på 1920 x 1080 kan visa upp till 110 ppi.

Input vs. Utgång

Upplösningen på den tagna bilden (input) sätter den övre gränsen för upplösningen av bilden när den skrivs ut eller visas på en skärm (utgång).

Ett foto fångas med en 12 megapixel kamera kan producera en 13,3 "x 10" bild på 300 ppi. Kameran fångade bilden med högst 12 miljoner pixlar, och ändra storlek på bilden minskar antalet pixlar per linje. När bilden har tagits, kan du inte öka antalet pixlar som finns på bilden.

"Digitala systemkameror Pro Secrets", av David D. Busch, förklarar att vissa program gör att du kan sampla om bilden för att injicera nya pixlar. "Men det finns inget sätt att lägga till detaljer som inte fångades i första hand", säger han.

Komprimering

Den metod som används för att spara filen på din dator också påverkar upplösning. I vissa fall, spara filen med filen sättning för högt kommer att försämra bildupplösning går att reparera. Eftersom de flesta datorskärmar visar fler färger än ögat kan se, bort Joint Photographic Experts Group (JPEG) filformat pixlar som du inte kommer att sakna. Processen möjliggör en balans mellan filstorlek och bildkvalitet.

vanliga missförstånd

Rick Mathews av Wake Forest University hemsida förklarar att termerna ppi och dpi (dots per inch) används omväxlande, men inte tekniskt betyder samma sak. Skrivare måste använda flera punkter för att skapa en enda pixel, är så många fler punkter som krävs per tum än pixlar.

Högre upplösning är inte alltid bättre. Bilder som visas på en datorskärm på 72 ppi ser lika bra som bilder på 300 ppi. En 300 ppi bildfil tar betydligt mer minne och skulle ta mycket längre tid för dig att ladda ner. De flesta professionella hemsidor visa bilder på 72 ppi.

Tryckta bilder kräver en mycket högre upplösning. En bild på 72 ppi skulle behöva ställas in på en ganska liten storlek som ska skrivas ut utan uppenbar förvrängning eller pixillationen. De flesta bilderna är tryckta på 150 till 300 ppi.