Hur mycket Effekt Ser jag i ett högtalarsystem?

June 29

Hur mycket Effekt Ser jag i ett högtalarsystem?


Wattal du bör titta efter i ett högtalarsystem beror till stor del på din effektförstärkare specifikationer och önskad volym. Förutom wattal, för att få ut mesta möjliga av ditt system och förhindra förstärkare skador måste du överväga högtalare impedans (ohm). En flyktig studie av din förstärkare specifikationer, tillsammans med andra viktiga faktorer, kommer att ge nödvändig information när du handlar dags tillsammans.

högtalare Effekt

Hur mycket ström en högtalare kan hantera allmänhet anges i watt, mätt på olika sätt av olika tillverkare. Den mest tillförlitliga specifikationen är RMS (root mean square) wattal, även känd som "kontinuerligt" wattal. Peak effekt ibland anges i specifikationerna, men topp wattal är en indikator på den maximala effekt en högtalare kan hantera i korta skurar, och därför inte bör övervägas.

förstärkare Effekt

Förstärkarutgången effekt mäts också och betygsatt med RMS eller kontinuerliga beteckningar, och kommer att variera med starka och svaga ljudsignaler. Alla högtalare kan hantera wattal som varierar över och under deras RMS betyg, så detta är sällan ett problem när matchande förstärkare med en wattmärkning nära högtalar betyg. Detta tillvägagångssätt gör i allmänhet mening, men om det är det bästa praxis beror på hur du tänker använda systemet.

Distortion och Ståhöjd

Alla förstärkare producerar viss förvrängning när de används vid stora volymer. I professionella ljudprogram är förstärkare med hög effektklasser anställda och arbetar vid mindre än full kapacitet. Detta kallas "utrymme", och det ger rent ljud utan distorsion vid mycket höga volymer. Högtalare väljs bygger mer på ljudspridnings och frekvensegenskaper än på wattal ensam, och ljudtekniker noggrant övervaka volymnivåer för att säkerställa acceptabla wattal nivåer når högtalarna. Om målet är att skruva upp förstärkaren så högt som möjligt vid normal användning, högtalare med en högre wattmärkning av två till tre gånger effektförstärkarens effekt utgång är nödvändiga för att hantera den tillfälliga "peak" watt, men förvrängning kommer nästan alltid att resultera .

Betrakta Ohm

Ohm är en viktig mätning när du väljer högtalare, eftersom det kommer att diktera wattal utgången på förstärkaren. Förstärkare är tillverkade för att acceptera talare av olika ohm betyg - typiskt 4, 8 och 16 ohm - för systemflexibilitet. Som högtalar ohm gå ner, förstärkare arbeta hårdare och producera mer effekt. Som högtalar ohm ökar är förstärkarens effekt minskas. Förstärkare bruksanvisningar kommer att ge specifikationer som högtalar ohms belastning och resulterande effekt utgång, och den smarta högtalar shopper kommer att bära detta i åtanke.

Tumregler

För renaste ljud vid låga till måttligt högt volymnivåer, välja högtalare med effektklasser är lika med eller högre än förstärkarens krävs ohm betyg och motsvarande RMS wattal - och inte veva amp volymen till max. För renaste ljud på hög volym, dubbla eller tredubbla RMS wattmärkning och undvika maxing ut förstärkarens volym för att begränsa snedvridningen.