Olika format för DVD-filmer

January 21

Olika format för DVD-filmer


DVD började en revolution i hemmabioupplevelse, ersätter skrymmande och mindre tillförlitliga VHS-band med datoriserade skivor som innehåller ljud och visuell information kodas direkt på sin yta. Eftersom tekniken har förbättrats, har DVD-skivor förekommit i flera olika format, som kan vara lite förvirrande ibland. Formaten är faktiskt ganska enkelt. Du behöver bara förstå vad bokstäverna i titeln betyder.

grundläggande DVDs

Kommersiella DVD-skivor är oftast DVD-Video-format, som kodas som 480 pixel linjer per ram och stor nog att rymma en standard-längd film (plus några extra tillbehör). Du kan inte använda dem för att spela in ytterligare programmering. Innehållet som tillhandahålls av studiorna är oftast det enda material som kan ses.

One-Time Recording

DVD-skivor med en DVD-R eller DVD + R-format är inspelningsbara DVD-skivor, så att du kan koda en film eller annat program på dem med en DVD-brännare. När du spelar in informationen, men DVD kan inte spelas in på nytt. Programmeringen är kvar på DVD för evigt.

flera inspelningar

DVD-RW eller DVD + RW-skivor är raderbara. Liksom VHS-band, kan du spela in och spela in på nytt över dem så många gånger du vill utan att skada DVD.

dubbla lager

DVD-skivor som är märkta med en DL har flera lager av information. Det betyder att de kan hålla mer data, inklusive längre filmer och tillval som bakom kulisserna-funktioner. Inspelningsbara dubbla lager DVD-skivor kan spela längre program, men om de inte är i skrivbar format, förlorar du den extra datakapacitet när du har spelat in det.

Begränsad användning DVDs

Vissa typer av DVD-skivor är konstruerade för enkel eller begränsad användning. De märkta DVD-D är disponibel. När du öppnar paketet, börjar de att oxidera och du har bara ett visst antal timmar för att titta på filmen innan data förloras. En annan begränsad användning DVD-formatet är Divx; sina skivspelare innehåller ett inbyggt modem som anropar skivans säljaren med jämna mellanrum att rapportera hur många gånger det har använts (med en avgift planat varje gång filmen spelas). Divx spelare brukar spela vanliga DVD-skivor, men vanliga DVD-spelare inte kommer att spela DivX-skivor.

Minus och Plus Tecken

Minus och plus tecken på en DVD-etikett har ingen praktisk betydelse när det gäller deras funktion. Pioneer ursprungligen släpptes DVD-skivor med minustecken medan HP, Sony och andra företag släppte dem med plustecken. Plustecknet innebär att skivan använder flera lager för att lagra sin information, medan minustecken betyder att den använder endast ett lager. För konsumentändamål, är skillnaden ganska omtvistad; mängden inspelningstid på skivan bör noteras på förpackningarna, och skivorna inte reagerar annorlunda när du bränner dem eller spela in över dem.