Kontrastförhållande på LCD Vs. plasma~~POS=TRUNC

February 28

TV tillverkare tenderar att kasta ut imponerande klingande specifikationer med hjälp av stora siffror, som reklamen innebär för konsumenten. En av de specifikationer som får en hel del uppmärksamhet och ofta missförstås är "kontrastförhållande." I princip innebär kontrastförhållandet i en TV ett mått på skillnaden mellan de mörkaste svarta färger och vitaste vita färger som en TV kan visa . En högre kontrast innebär större färg detalj. Vissa tillverkare av LCD och plasma-TV skryta kontrastförhållanden så hög som 500.000 till 1 och högre.

Bakgrund

I allmänhet är en plasma eller flytande kristaller (LCD) TV som har en högre kontrast kan visa djupare och mörkare svärta, och kan visa mer färg detaljer än en TV med en lägre kontrast. Om en TV har ett kontrastförhållande på 500 till 1, innebär det att svärtan är 500 gånger mörkare än den vita nivån. Gör jämförelsen ännu mer komplicerat, TV tillverkare använder också två typer av kontrastförhållande mätningar: statisk kontrastförhållande mäter skillnaden mellan de svarta och vita färger en bild kan producera samtidigt; dynamiskt kontrastförhållande är skillnaden mellan svarta och vita färger över tid. Den dynamiska kontrastförhållandet nummer är alltid högre än den statiska kontrastförhållande.

Jämförelse

Sammantaget kan plasma-TV producera djupare svarta färger än LCD-TV, och tenderar att ha en högre kontrast, enligt en April 2010 artikel av Crutchfield. Detta är på grund av tekniken bakom plasmor, i vilken en intern algoritm används för att stänga av strömmen till vissa bildpunkter i skärmen och få dem att blir svart. Som jämförelse, LCD-skärmar måste arbeta hårdare och använda mer energi för att producera mörkare svärta, och som ett resultat, är de inte kan producera samma kontrast som plasma.

Visningsinställningar

Sammantaget LCD-TV tenderar att vara ljusare, vilket innebär att de kan vara bättre för att titta på TV i ljusare rum. En plasma, eftersom det kan producera mörkare svärta, kan erbjuda bättre visning i ett mörkt rum. Om ett rum är även dämpad belysning, är det osannolikt en betraktare kommer att märka skillnaden mellan en TV med ett kontrastförhållande på 500-till-1 och en med ett kontrastförhållande på 200.000-till-1. Det mänskliga ögat är endast kapabel att se ett kontrastförhållande av ca 800-till-ett under ideala förhållanden.

överväganden

Kontrastförhållande är i allmänhet en dålig specifikation för att använda när man jämför en plasma-TV med en LCD-TV. Detta beror på att tillverkarna, när testa kontrastförhållande på en TV, vanligtvis jämför full vit skärm med en full-svart skärm. Detta är inte representativt för de materiella folk normalt tittar, såsom Blu-ray och DVD-skivor, eller TV-sändningar.