Vad innebär det 60 i Dana 60 står för?

October 4

Vad innebär det 60 i Dana 60 står för?


Dana 60 är en extra kraftig axel som produceras av Dana Corporation. Det finns det fram- och bakaxel versioner och är populär bland bilentusiaster. Axeln fick sin största erkännande på 1960-talet då den användes av stora biltillverkare såsom Chrysler och GM.

De "60" i Dana 60

Den "60" i axeln namn hänvisar till sitt modellnummer. Det är den 60: e versionen av denna typ av axel, föregås av Dana 59 och följt av Dana 61.

Origins

Enligt en artikel på Hotrod.com, Dana 60 byggdes ursprungligen för små personaltransporter under andra världskriget. Som bil kultur (i synnerhet att prestanda bilar) växte i popularitet under 1960-talet, Dana 60 gynnades av många mekaniker på grund av dess robusta och pålitliga konstruktion. Den har en 9,75 tums kuggkrans och bostäder byggs från kraftigt förstärkt gjutjärn.

problem

Dana 60 är beundrad för sin hållbarhet, men dess installation kan vara problematiskt. Hotrod.com konstaterar att under monteringen en stor mängd trial-and-error krävs på grund av distans problem som orsakats av gissningar kring att ställa in djupet av kugghjulet. I artikeln anges också att en erfaren installatör skulle kunna slutföra uppgiften, men de obekanta med Dana 60 kan stöta på problem.

användare

Många stora biltillverkare har använt Dana 60 som axeln val i sina fordon. Som framgår av Pirate4x4.com, Chrysler, GM, Chevy, Dodge och Ford har alla anställda Dana 60 i sina bilar.

Den 60 popularitet under andra Dana modeller beror på dess tillförlitlighet och tillgången på add-on delar till det som leder till ännu bättre axelprestanda.

Prissättning

Ford-trucks.com detaljer en ombyggnaden för en Dana 60 och anger att det kostar $ 400 för att köpa en används, men andra platser såsom Pirate4x4 hävdar att axeln kan kosta så mycket som $ 1200.